Sticka en egen spårvägshalsduk

Det är många som har frågat om att få köpa en spårvägshalsduk som syntes på några av deltagarna under spårvägsinvigningen. Vi har tyvärr inte möjlighet att sälja halsdukar, men vi har nu publicerat stickmönstret för den som vill sticka en egen.

Om spårvägshalsduken

Spårvagnshalsduken togs fram i projektets planeringsskede, när dokumentet Riktlinjer för gestaltning presenterades 2014. (Dokumentet är uppdelat i tre delar och finns på denna sida.)


Gestaltningstankarna ur "Riktlinjer för gestaltning Spårväg Lund C - ESS".  

Dokumentet beskrev de olika materialen och de olika funktionerna som skulle finnas i spårområdet. De fick var sin färg och uppritad på spårvägslinjen såg gestaltningslinjen som en halsduk, tyckte vi. Så tog vi fram en riktig halsduk. Halsduken är mestadels grön då spåren ligger mestadels i gräs. De andra färgerna symboliserar sten (grått), asfalt (svart), perronger (orange), korsningar och passager (rött).   

Nu kan du sticka en egen spårvägshalsduk

Spårvägshalsduken är en stiliserad version av den verkliga gestaltningslinjen som syns på bilden ovan. Halsduken är ca 1 meter och 70 centimeter lång (spårvägslinjen är 5,5 kilometer!), och mönstret återger den ungefärliga mängden av de olika materialen som finns i stråket. Det gröna, som symboliserar gräset, dominerar och det blir ytterst tydligt hur grönt det är i spåret på linjen Lund C–ESS. 

Den gröna färgen och den värmande ullen som originalhalsduken är gjord av bär på tydliga miljömässiga värden som genomsyrar spårvägssatsningen. 

Nu kan du sticka en egen halsduk av eget garn. Mönstret finns att ladda ner längs ner på denna sida. Det går även bra att skapa egna mönster utifrån gestaltningslinjen på bilden ovan. Mejla gärna in bilder på egenstickade spårvägshalsdukar till sparvaglund@lund.se så delar vi dem på våra sidor.