Vinka till Åsa-Hanna!

18 augusti, 2020

Den 17 augusti var det dags för Lunds första spårvagn att ta premiärturen genom Lund och påbörja den testperiod som ska pågå under resten av sommaren och hela hösten.

Åsa-Hanna passerar LTH-området under sin första färd i Lund. Foto: Kristina Strand Larsson.

Under denna första färd var spårvagnen utrustad med frigolitskivor på sidorna för att mäta avståndet mellan vagn och plattform, och färden gick riktigt långsamt. Under hösten kommer spårvagnarna att köra i en mer vanlig hastighet och testa bärigheten, bromsarna, samt olika andra funktioner. Även förarutbildningen ska fortsätta, numera på spåret i Lund.

Lunds spårvagnar tillverkas av spanska CAF, de är 33 meter långa och har plats för ca 180 resenärer. Modellen heter Urbos 100 och samma spårvagnstyp trafikerar i flera andra städer i världen, bland annat i Utrecht, Amsterdam och snart också i Oslo. Förarhytter finns i båda ändarna vilket gör att spårvagnen inte behöver vända någonstans. Det räcker att föraren byter hytt och växlar till rätt sida av spårvägen.

En del av de 40 sittplatserna är klädda i orange färg för att markera att de är tillgänglighetsanpassade. Resten av sätena har grå Skånetrafikenmönster. I vagnen finns också fyra så kallade PRM-ytor för rullstolar och barnvagnar. Då resan mellan Lund C och ESS tar knappt en kvart kommer de allra flesta av resenärerna att stå under färden.

Spårvagnarna är utrustade med Skånetrafikens biljettläsare och gratis wi-fi. Det återstår dock några månader tills man får åka som passagerare på någon av de sju spårvagnarna som ska trafikera i Lund. Invigningen planeras till den 12 december då allmänheten bjuds på gratis resor. Linjetrafiken startar dagen efter, den 13 december.

Redan från och med nu kommer spårvagnarna att vara en vanligare och vanligare syn på spåret i Lund, vilket ställer krav på dig som vistas i spårvägsstråket. Lämna alltid fri väg för en spårvagn som närmar sig, oavsett om du går, cyklar eller kör bil.  

> Se fler bilder på vår facebooksida