Kort intervju med spårvagnschefen

7 april, 2020

Skånetrafikens projektchef för spårvägen i Lund, Håkan Henmyr, berättar in en kort intervju om hur coronapandemin påverkar arbetet med spårvagnarna.

Spårvagnsproduktionen, som allt annat i Spanien, är stängd för tillfället. Tre av våra sju spårvagnar är i princip klara och kan levereras till Sverige kort efter att verksamheten hade öppnat igen. Det blir däremot inte i början av maj som planerat, utan senare.   

Det är spårvagnen Åsa Hanna som ska skeppas först. Färden kommer att ske med båt till Göteborg och sedan med lastbil ner till Lund. Efter att Åsa Hanna har kommit till Lund så återstår det ca 1,5 månaders förberedelser innan den kan börja köra på trafikspåret. Det är tekniken inne i depån som behöver testas så att allt fungerar som det ska. Och det är personalen – förare, trafikledare, räddningstjänsten och andra – som behöver utbildas.  

Depåbygget ser ut att bli klart enligt tidplan. Det som är försenat är en viss specialutrustning som ska monteras inne i depån. Även de delarna tillverkas i Spanien och i Italien och är försenade på grund av coronautbrottet.  

Förare har inte börjat utbildas ännu, bara ”train the trainer” och trafikledare. De utbildades i Stockholm, i samarbete med Arriva. Då utbildning är en färskvara avvaktar vi med utbildning av förarna. Den stora utbildningsinsatsen är planerad till hösten.

Blir det trafikstart i december? Det är svårt att säga i dagsläget, allt beror på hur lång avstängningen blir. Det finns en tanke att köra med reducerad trafik om inte alla spårvagnarna hinner tillverkas och levereras i tid.