Konst i spårvägsstråket

18 december, 2020

Ett sätt att fira in den nyöppnade spårvägen är att ge sig ut längs med linjen och uppleva konst! Från Clemenstorget i centrum till Science Village i nordost finns nu flera konstverk och konstinstallationer att beskåda.

Fem meter höga blommor av designstudion Utskottet pryder Ideontorget under vintern. 

På Clemenstorget har "tårna" gjort en comeback. Staffan Nyhléns skulptur "Eos den rosenfingrade", som tidigare har stått på Clemenstorget, har återigen placerats här – nu i anslutning till spårvagnshållplatsen Lund C.

När Clemenstorget byggdes om 2017 fick skulpturen Eos, den rosenfingrade lämna torget. Nu är Eos tillbaka! Enligt den grekiska mytologin är Eos gryningens och morgonrodnadens gudinna. Enligt konstnären Staffan Nihlén inspirerar hon också till kärlek, något som han tycker att vi behöver i staden.

Se filmen om hur skulpturen återvände till Clemenstorget och hör konstnären berätta i egna ord.


På det kommande Ideontorget har en ljusinstallation som består av fem meter höga blommor och stora belysta tygstycken installerats. 
I mörka december behöver vi kanske ljus mer än någonsin. Då slår stora lysande blommor ut vid Ideontorget och skinande tygstycken vajar i vinden.

Blommorna – som är gjorda av designstudion Utskottet – är kvar till och med februari 2021. De belysta tygstyckena av eventdekoratörerna Deco Darlings är på plats cirka en månad framåt. Den som håller sig inne får nu uppleva installationen via en kort film:
Även på Brunnshög finns flera konstverk och konstinstallationer utplacerade, bland annat Karin Wiberg och Ida Magntorns "Liv & Sällsamheter" i södra delen, en rörinstallation "Åkerholmen" av Karlsson/Lauri arkitekter vid Brunnshögstorget, en belyst tegelstruktur på Råängen av Brendeland & Kristoffersen samt "Mehr Licht" av Lina Selander som sedan tidigare projiceras på MAX IV-fasaden.De temporära installationerna ställdes ut i samband med spårvägsinvigningen och kommer att finnas kvar under vintern. 

Karin Wiberg och Ida Magntorns "Liv & Sällsamheter vid spårvagnshållplatsen Solbjer.

Rörinstallationen "Åkerholmen" av Karlsson/Lauri arkitekter är gjord av återvunna rör som har använts i spårvägsbygget. 

Konstinstallationen "Pylonerna" av eventdekoratörer "Deco Darlings" lyser upp platsen där Brunnshögstorget ska byggas i framtiden.