Var med och ge namn åt Lunds spårvagnar

21 januari, 2019

Lunds sju spårvagnar ska alla ha unika namn. Vad tycker du att de ska heta? Lunds kommun och Skånetrafiken bjuder nu in alla intresserade att ge förslag.

Vad ska de sju spårvagnarna i Lund heta? 

Sedan tidigare har alla Pågatågen namn med Skåneanknytning. Nu är det spårvagnarnas tur och givetvis ska de få namn med Lundaanknytning. Både privatpersoner och till exempel skolklasser och föreningar är välkomna att skicka in namnförslag. En jury kommer sedan att välja namn och det ska vara jämt fördelat mellan män och kvinnor.

Det här gäller för namngivningen:

  • Namnen ska ha anknytning till Lund och personerna kan exempelvis ha varit framstående inom universitetet, skolan, idrotten eller kulturen.
  • Det ska vara namn på avlidna eller fiktiva personer.
  • Tillsammans med namnförslaget ska du ange en motivering.
  • På grund av stort intresse för namngivningen av spårvagnarna har vi öppnat en e-tjänst för att hantera förslagen. Du behöver inte göra något om du redan skickat ditt förslag via e-post. Här hittar du e-tjänsten.  
    Lämna ditt förslag via vår e-tjänst senast den 15 februari 2019.

- Vi är mycket glada för den här möjligheten att bjuda in allmänheten till att komma med förslag på vad spårvagnarna ska heta. Det är en lång tradition inom Skånetrafiken att låta fordon få namn som knyter an till regionen, säger Håkan Henmyr, projektchef Spårväg Lund C – ESS på Skånetrafiken.

- Att spårvagnarna får namn med Lundaanknytning visar att spårvägen är en del av staden och dess historia. På varje spårvagn kommer det att finnas en text som berättar kort om personen som gett sitt namn till vagnen. Det gör att vi lär känna staden och dess förgrundsgestalter lite mer, säger Pernilla von Strokirch, projektchef Spårväg Lund C – ESS för Lunds kommun.