Stefan blir spårvagnsförare i Lund

21 november, 2019

Han har kört runt i hela Europa och lite till med lastbil, i Malmö och Lund med buss och dessutom varit taxi-chaufför. Nu är det dags för Stefan Qvick att bli spårvagnsförare.

Stefan Qvick har lång erfarenhet av att köra med stora fordon.

- Det är en unik situation att få vara med från början och starta spårvagnstrafiken i Lund, säger han.

Stefan ser fram emot att få vara med och starta spårvagnstrafiken i Lund.

Stefan har alltid varit fackligt intresserad och är skyddsombud på Vy. Det fortsätter han med även för spårvägen. Tillsammans med Rolf Skoog - som är driftschef spårvagn på Vy - är Stefan fullt involverad i hela projektet med att trygga spårvagnsförarens säkerhet i förarplatsen och granska material, som till exempel radioutrustning. Mycket av det som ingår i spårvagnen från spanska CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) är standard, men det ska granskas och ibland anpassas till Lunds spårvagnar.

Här går spårvägen genom LTH-parken, vid Lunds Tekniska Högskola.

Liksom spårvägens trafikledare går Stefan ett flertal utbildningar. Han har också provat att köra spårvagn i Stockholm och fått besöka CAF’s fabrik i Zaragoza i Spanien. - Vi fick prata med dem som arbetar i verkstaden och se vagnar av samma modell som Lunds spårvagnar i verkligheten. Det var som att se ritningarna komma till liv och oerhört spännande och lärorikt, säger Stefan.

Stefan är också skyddsombud på Vy och sätter alltid säkerheten främst.

 

I Stockholm körs vissa spårvagnslinjer på signal, precis som järnvägen. I Lund kör alla spårvagnsförare på sikt och det är två helt olika sätt att köra. Signal används ofta till snabbgående tåg, när föraren har en mycket långs stoppsträcka och dessutom kör långa perioder utan att stanna. I stadstrafiken i Lund måste föraren köra på sikt – utom vid trafikljus - och själv kontrollera så att spåret är fritt. Säkerhet och a och o, anser Stefan. - Vi som kör spårvagn kör bara på säkerhet. Det är bättre att ta det lugnt i början. Jag tycker att det är positivt att informationskampanjen om spårvagnen och trafiksäkerheten redan har startat. https://sparvaglund.se/nytt-trafikslag/ Vi måste fortsätta att aktivt berätta hur spårvagnstrafik fungerar fram till testkörning av vagnar och trafikstart. Spårvagn är ett helt nytt sätt att resa i Lund, säger Stefan.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.