Spårvägsstafetten: Lars är långdistanslöpare och spårvagnsentusiast

30 augusti, 2019

Lars Andersson är tillsammans med kollegan Fredrik Folkeryd på Qlik initiativtagare till spårvägsstafetten. Själv har han sprungit i 40 år och deltar i flera lopp om året.

Lars Andersson har sprungit 15 Lidingölopp. Det finaste löparminnet är dock New York Maraton.

Lars Andersson arbetar som Principal Architect, Configuration management på Qlik. Själv är han spårvagnsentusiast och har under den långa och ganska jobbiga byggtiden försvarat spårvägen i diskussioner med vänner och bekanta.

När han och kollegan Fredrik Folkeryd såg ut över spårvägen från kontorsfönstret tyckte de att det givetvis skulle finnas ett spårvägslopp. De tog kontakt med Lunds kommun och IFK Lund och nu arrangerar IFK Lund spårvägstafetten den 17 september. Lag på fyra personer springer delsträckor som är antingen fyra eller sju kilometer.
- Jag började springa 1978 när jag läste teknisk fysik i Lund. Då jag deltog i min första stafett som student hade jag knappast löptränat innan och jag minns att det var jobbigt. Men det sporrade mig till att bli bättre nästa år. Sedan dess har det bland annat blivit 15 Lidingölopp. Mitt roligaste löparminne är nog New York Maraton. Det var en otrolig känsla att springa längs First Avenue. Massor med människor stod och hejade och jag var i god form, det var inte förrän i slutet av loppet som jag blev trött. Ett minne för livet, säger Lars.

Har du som har sprungit så länge några tips till den som vill börja löpträna?
- Det är enkelt att springa. Om du börjar med korta sträckor och tycker om löpträningen förlänger du automatiskt. Ta det lugnt och öka inte träningen för snabbt. Det finns en risk att löpningen blir för ensidig. Du behöver kombinera med annan träning också för att inte bli skadad.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.