Spårvägsstafetten: Du behöver inte vara elitlöpare för att delta

21 augusti, 2019

Den 17 september bjuder IFK Lund in till spårvägsstafetten. Lag bestående av fyra personer springer på gång- och cykelvägar längs spårvägen. Initiativet till stafetten kom från företaget Qlik som har sitt kontor precis vid spårvägsbygget.

Teresa Edberg, Anette Steinrücken, Mirja Sellberg och Fredrik Folkeryd är alla engagerade i spårvägsstafetten som löpare eller funktionärer.

Vi träffar Fredrik Folkeryd, Teresa Edberg, Mirja Sellberg, och Anette Steinrücken på Qlik för att höra hur de kom på idén och få några träningstips.
I två år har Qliks medarbetare sett ut över en stor byggarbetsplats och det har tidvis varit ganska jobbigt, erkänner de. Samtidigt är de flesta på företaget positiva till spårvägen och när Fredrik Folkeryd och kollegan Lars Andersson kläckte idén om ett lopp längs spåret fick de snabbt gehör.

- Vi har många löpare på Qlik och företaget ställer sig positivt till och sponsrar fysisk träning för personalen. Det som är bra med spårvägsstafetten är att du inte behöver vara elitlöpare för att delta. Själv har jag problem med löparknän men springer ändå sju kilometer, säger Teresa Edberg.

Spårvägsstafetten ska gå på gång- och cykelvägar längs spårvägen.

Det är många som ska delta i spårvägsstafetten på Qlik. Alla älskar dock inte att springa, men då kan de istället hjälpa till som volontärer. Spårvägstafettens webbplats är byggd utan kostnad av personal på företaget och flera medarbetare är engagerade i att driva stafetten tillsammans med IFK Lund. Spårvägstafetten ingår också i Qliks välgörenhetsarbete och 10 procent av anmälningsavgiften går direkt till WeSeeHope Sverige, en organisation som arbetar för att bygga en bättre framtid i flera länder i Afrika.

- Weseehope grundades år 2000 av det engelska paret Wendy and Phil Wall. Under en lång adoptionsprocess i Sydafrika funderade de på hur de kunde hjälpa barn och unga, särskilt de som förlorat sina föräldrar i HIV/AIDS. Weseehope stöttar bland annat företagande i liten skala, de bygger skolor och arbetar med hållbarhet. 2015 startade WeSeeHope Sverige, som är en ideell förening där anställda från Qlik är engagerade, säger Fredrik Folkeryd.

Spårvägsstafetten vill både inspirera till ett hälsosamt liv med rolig träning och skapa bättre förutsättningar för människor på andra platser i världen. Fredrik Folkeryd har själv löptränat i många år. Under en period hade han ett uppehåll, men han upptäckte att han mådde mycket bättre när han tränade. Han blev helt enkelt glad.
- Nu när jag blivit äldre kan jag inte längre ständigt satsa på att springa snabbare. I stället har jag börjat springa längre sträckor och inte så fort. Jag kombinerar löpträningen med cykling och simning.

Du behöver inte vara elitlöpare för att delta i spårvägsstafetten. Den som vill stasa kan utmana sig själv och sina kollegor.

Mirja Sellberg började springa när hennes barn var små. Löpning är en perfekt träningsform för småbarnsföräldrar, eftersom du inte behöver boka tid utan kan träna när som helst.
- Jag var med min son på en lekplats och upptäckte hur dålig kondition jag hade. Detta måste jag göra något åt, tänkte jag och började löpträna. Att springa är ett härligt sätt att utmana sig själv och jag upptäckte hur bra jag mådde. Är du stressad är löpning ett fantastiskt botemedel. Det är bara du och dina skor. Om du inte har sprungit tidigare bör du dock ta det lugnt i början, annars kan du bli skadad. Jag använde en app för att bygga upp min kondition. Det kan räcka med att du springer i fem minuter och sedan gå lika länge i ett par kilometer. Om du börjar nu kan du kanske springa fyra kilometer i spårvägsstafetten.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.