Spårvägens trafikledare ska också kunna köra spårvagn

22 november, 2019

I dag sitter Dan-Erik Persson på terminalen på Gastelyckan i Lund och trafikleder busstrafik. Hans nya uppdrag blir att leda spårvagnstrafik från depån uppe vid ESS.

Dan-Erik kör spårvägens trafiledningsbil, som också används som utryckningsfordon.

Liksom de andra trafikledarna och blivande spårvagnsförarna är Dan-Erik en erfaren busschaufför med många års tjänst. Som trafikledare ska han också kunna hoppa in som spårvagnsförare och för att bibehålla den kompetensen, ska han köra spårvagn regelbundet. För att bli spårvagnsförare krävs det förutom att du klarar alla tester, att du har busskort.

Dan-Erik har lång erfarenhet som busschaufför och ser fram emot att få lära sig att köra spårvagn.

Dan-Erik började köra buss redan 1995. Bland annat har han kört stadsbuss och regionbuss, mest skolkörning och beställningstrafik i Landskrona. I Malmö har han kört buss och varit trafikledare sedan 2012. Att vara trafikledare för spårväg blir både beprövad erfarenhet och nya utmaningar för Dan-Erik.

Spårvägens personal går flera utbildningar, framför allt kring anläggningens och spårvagnens säkerhet.

- När du jobbar som trafikledare är det viktigt att du vet hur fordonet fungerar. Nu ska jag lära mig allt om spårvagnar, vilket jag tycker är spännande. Ännu har jag inte gått utbildningen hos Arriva i Stockholm, som mina kollegor. Det ska jag göra i vår och då får jag också köra spårvagn, säger Dan-Erik.

I helgen var Dan-Erik på en stor övning i säkerhet vid olycksfall i Stockholm och han ska gå flera utbildningar till innan han börjar jobba som trafikledare för spårvägen. Särskilt undervisas alla som ska arbeta kring spårvägen om säkerhet när det gäller kontaktledningarna. När spårvagnarna kommer till Lund för att testköras i vår kommer Dan-Erik och hans kollegor att ha goda kunskaper om spårvägens system, säkerhet och trafik.
- Det är ett riktigt kul projekt, detta. Vi får lägga grunden till hur det ska fungera med spårvagnstrafik i Lund. Övningar och utbildningar gör att vi vet exakt vad vi ska göra i ett skarpt läge och vi får en stor trygghet i våra nya yrken, säger Dan-Erik.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.