Natasha bor i ett Svanen-märkt studenthus vid en spårvägshållplats

27 februari, 2019
Bild för - P4S_5652.jpg

Studenten Natasha Majbrink ser ut över spårvägen varje dag. Hon är en av dem som flyttat in i Brunnshögs första färdiga hus – Svenska studenthus Svanen-märkta Parasollet.

Natasha Majbrink läser första året till civilingenjör Väg- och vattenbyggnad vid Lunds Tekniska Högskola och tycker att det är perfekt att bo mitt i en byggarbetsplats. Det hon läser om i skolan ser hon live utanför fönstret.

Utanför Natashas fönster sträcker sig den gröna, gräsbevuxna spårvägen.

- Detta är mitt första boende i Lund. Jag kommer från Värnamo och hittade en Facebook-annons om studentboende i Brunnshög. Bostadskön var gratis så jag ställde mig där och tänkte inte mer på det. När jag skulle kontrollera kötiden hade de lagt ut 30 lägenheter och jag fick en. Det är lite av en slump, faktiskt.

Studentboendet Parasollet är Svanen-märkt.

Studentboendet Parasollet har rum för 120 studenter och alla har nu flyttat in. Runt dem byggs andra hus och en spårväg. Marken mellan husen är lerig och stora maskiner är igång, men Natasha tycker det är spännande.

Natasha cyklar längs spåret till skolan varje dag.

- Första gången jag skulle hit var det lite svårt att hitta. Jag cyklade en lång omväg och hamnade på fel sida motorvägen tills jag hittade en liten tunnel under vägen ute på landet. Nu när jag vet vägen är det ju nära till LTH, säger Natasha och skrattar.

Vad är roligast med att bo i Brunnshög?
- Det bästa är att se hur allting förändras. Jag bor precis vid spårvägens blivande hållplats och cyklar längs spåret till skolan varje dag. Jag ser hur en stad kommer till liv, hur byggnader kommer till liv. Just nu är det speciellt aktuellt, eftersom jag läser en kurs i husbyggnad, säger Natasha.

Det Natasha läser om i skolan kan hon se live utanför sitt fönster varje dag.

Även infrastruktur och trafikfrågor intresserar Natasha, som tycker det är bra att hon har gott om tid på sig under sin utbildning att välja vad hon vill jobba med i framtiden. Att bo precis vid spårvägens hållplats är perfekt, menar Natasha. Det blir enkelt för henne att resa hem till föräldrarna då hon kan hoppa på spårvagnen direkt utanför huset och sedan åka till Lund C, där hon tar tåget till Värnamo.

Natasha kommer tat kunna hoppa på spårvagnen direkt utanför sitt studenthus, byta till tåg på Lund C och åka vidare hem till föräldrarna i Värnamo. 

Regnar det när hon ska till skolan kan hon ta spårvägen istället för cykeln just den dagen.
- Det känns väldigt bra att bo i ett Svanen-märkt hus och att slippa andas in gifter från olika material. Särskilt vi som är unga i dag är uppmärksamma på innehållet i färger och fogar. Vi måste börja leva mer hållbart för att ha en jord att leva på. Jag är verkligen tacksam över att få bo just här och är glad varje dag när jag cyklar hem.

 - Vi måste börja leva mer hållbart för att ha en jord att leva på, säger Natasha.

Studenterna var de första att flytta in i den nya stadsdelen Brunnshög. Nu bor det 120 studenter i Svenska studenthus Svanen-märkta boende Parasollet.

 

Text/foto: Kristina Strand Larsson.