Närmare till spårvägen än till din egen bil

26 juni, 2019

Vid kanten av en stor grop står Ulf Malmqvist och tittar ner på vad som sedan ska bli hans nya hem.

Ulf Malmqvist har köpt en trea i Ikano Bostads hus Brf Maxa. Inflyttning blir det till sensommaren 2021.

Sommarsolen lyser över den nya stadsdelen Brunnshög, där stora schakt samsas med byggnadsställningar och helt färdiga hus där människor har flyttat in. För Ulfs del blir det inflyttning sensommaren 2021. Han ska bo på andra våningen i en trea i Brf Maxa som byggs av Ikano Bostad. Huset - som kommer att ligga cirka 50 meter från spårvagnshållplatsen - ska bestå av 100 lägenheter, mellan 34 och 85 kvadratmeter stora.

I dag är Ulfs blivande hem en grop.

- Jag bor i närheten av Brunnshög redan i dag och tycker om att leva här i de högre delarna av Lund. En arbetskamrat köpte lägenhet i Västra hamnen i Malmö och jag blev intresserad av att kanske finna något nytt jag också. Då hittade jag Ikano Bostads Brf Maxa och tyckte att det skulle passa mig. Det fanns två olika planlösningar för treor som jag kunde välja mellan och hela området får en egen, spännande karaktär, säger Ulf.

Spårvägen sträcker sig hela vägen genom Brunnshög och är täckt av gräs utom på hållplatserna, där det är gatsten i spårområdet.

Ulf har precis sålt sin privata bil och kör bara tjänstebilen, som också går att växla till privat körning. I hyran för hans nya lägenhet kommer det att ingå bilpool. När Ulf flyttar till Brunnshög kommer han framför allt att använda spårvägen som blir ett smidigt alternativ att snabbt ta sig vidare till Kastrup eller Stockholm. Spårvägen var ett av skälen till att Ulf valde Brunnshög.

Spårvagnshållplatsen Solbjer i södra Brunnshög kommer att ligga cirka 50 meter från Ulfs lägenhet i Brf Maxa.

I Brunnshög kommer det att finnas bostäder, verksamheter och restauranger. Det blir en levande stadsel.

- Jag tror att detta blir ett bekvämt boende och jag er fram emot att bo i en tyst lägenhet i ett modernt hus. Lägenheten har en stor balkong i sydväst. Även spårvägen blir tyst och eftersom spårvagnarna går regelbundet behöver jag inte anpassa mig utan kan bra gå ner till hållplatsen. Jag får närmare till spårvägen än till bilparkeringen. Det område jag bor i idag har mer en karaktär av sovstad. I Brunnshög ska det finnas restauranger och butiker, vilket gör stadsdelen mer levande. Det blir som en liten by och du behöver inte alltid ta dig till stan.

Motel L - som kommer att ligga nära Brf Maxa - blir allt högre och ska till slut ha 14 våningar.

I dag ligger Brunnshög i utkanten av Lund, men Ulf tror att fler kommer att upptäcka stadsdelen när restauranger och caféer kommer på plats både i bostadsområdet och i forskarbyn Science Village, som ska ligga mellan forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Även den 21 hektar stora Kunskapsparken som ska anläggas i Brunnshög kommer att locka Lundabor med friluftsliv och träningsmöjligheter.

De boende i Peabs hus bor i en stadsdel i utveckling.

- Det känns som att Brunnshög blir ett stabilt boendealternativ med de båda forskningsanläggningarna i närheten. Här kan du bo länge. Det ska bli spännande att se hur Brunnshög utvecklas.

Ulf Malmqvist ser fram emot sitt nya boende ch tycker att det är spännande att se hur stadsdelen kommer att utvecklas.


Läs mer om Brunnshög här.
 
Text/foto: Kristina Strand Larsson.