Malin satsar på spårburen trafik

8 februari, 2019

Mitt i spårbygget på Sölvegatan träffar vi Malin Vik, som är praktikant på Skanska. Malin går tredje året på utbildningen till järnvägsingenjör på Lunds Tekniska Högskola, LTH och hon ville gärna göra sin praktik i ett projekt som var relaterat till järnväg och spårbyggnation

Malin Vik gör tre veckors praktik i spårvägsprojektet och vill gärna prova på det mesta.

- Jag läser den största delen av min utbildning på Campus Helsingborg, men jag har också en del kurser i Ängelholm. Järnväg är en gammal hederlig teknik. Många som går min utbildning jobbar sedan på Trafikverket som äger alla järnvägsspår i landet, säger Malin.

En betongpump används till gjutningen av spårvägens balkar.

Spårvägen är ett häftigt projekt som många talar om i Skåne, menar Malin. Det är kul att säga att man har varit här och sett hur den har byggts.
- I dag testade jag att gå med betongpumpen när vi göt balkar i spåret. Det var svårare än jag trodde. Betongpumpen var jättetung, men det var intressant. Sedan kan jag säga att jag var med och byggde lite av Lunds spårväg precis där. Nästa vecka ska jag få vara med när de svetsar spårvägens växel i tältet på Clemenstorget. Jag vill få inblick i så mycket som möjligt när jag är här.

Varför valde du järnväg och spårburen trafik?
- Först och främst så är hela tekniken spännande. Spårburen trafik är ett resesätt värt att satsa på, särskilt när vi tänker på miljön. Spårväg går hand i hand med järnvägen.

Flera länder i Europa har kommit långt när det gäller järnvägteknik. Malin och hennes klasskompis ska skriva sina examensjobb om solkurvor, en problematik som Schweiz och Spanien har en väl utvecklad metodik för att förebygga och stoppa.
- Schweiz har temperaturskillnader på minus tio grader till plus trettio och sådant löser de utan problem. Landet ska ha Europas bästa järnväg, har jag läst. All personal är järnvägsutbildad där, även cafépersonal och tågvärdar. De bådar för hög säkerhet.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.