Gabriela ska bli trafikledare för spårvägen

21 november, 2019

Gabriela Hernandez har fått ett av Lunds nya, spännande jobb. Hon ska bli trafikledare för spårvägen och ha sin arbetsplats uppe i spårvagnsdepån vid ESS.

Gabriela Hernandez tycker om teknik och att möta människor.

Gabriela jobbar idag som busschaufför på Vy - som tidigare hette Nettbuss - och som har hand om Lunds stadstrafik för Skånetrafiken. Det var efter föräldraledigheten för åtta år sedan som Gabiela började köra buss. Ett beslut som hon inte ångrar.
- Jag har alltid tyckt om att arbeta med service och att möta människor. Busschaufför är också ett självständigt arbete där du ser mycket. I dag är det lättare för mig att köra en stor buss än en bil, säger Gabriela.

Gabriela kör en av spårvägens trafikledningsbilar. 

Ett kombinerat intresse för människor och teknik fick också Gabriela att söka tjänsten som trafikledare för spårvägen. I tjänsten ingår att utbildas till spårvagnsförare eftersom alla trafikledare ska ha den kompetensen. Dels ska trafikledarna kunna hoppa in och köra spårvagn om det skulle behövs, dels måste de känna till fordonet för att leda trafiken.
- Jag såg detta som en möjlighet, intressant och kul. Dessutom är jag uppvuxen i Göteborg med stadens spårvagnstrafik, säger Gabiela.

Totalt ska spårvägen ha tio trafikledare plus ersättare som alternerar mellan yttre och inre tjänst.

Själva spårvägstrafiken skiljer sig en del mellan Lund och Göteborg. Framför allt går Lunds spårvagnar i en helt egen bana och möter bara annan trafik i korsningar.
Gabriela ska ha sin arbetsplats uppe på spårvagnsdepån, som ligger efter ändhållplatsen ESS längs Odarslövsvägen. Totalt ska spårvägen ha tio trafikledare plus ersättare. En trafikledare övervakar och korrigerar spårvägstrafiken och ser till så att allt fungerar. Händer det en incident eller olycka ska trafikledaren se till så att allt sköts säkert och smidigt och att trafiken snabbt kan börja rulla igen. Dessutom kör Gabriela en av spårvägens trafikbilar och undersöker regelbundet spår och ledningar för att de ska vara gott skick.

Spårvägens trafikledningsbil används också som utryckningsfordon.

Trafikbilen används också som utryckningsfordon och ska snabbt vara på plats om något händer. Gabriela ska - liksom sina kollegor  - alternera mellan att ha yttre och inre tjänst som trafikledare. Vid incidenter har den yttre trafikledaren ständig kontakt med en inre trafikledare på spårvagnsdepån. Säkerheten är hela tiden prioriterad och nu går Gabriela och hennes kollegor flera olika utbildningar.

Gabriela går liksom sina kollegor ett flertal utbildningar där de lär sig allt om spårvagnarna, om anläggningen och om säkerhet.

- Jag har varit i Stockholm och gått en utbildning och fått köra spårvagn. Det var verkligen roligt. Att köra spårvagn är helt olikt att köra buss. Jag har också gått Lunds kommuns säkerhetsutbildning till bevakare. I vår får jag mer undervisning. Det är mycket att lära sig, vilket är roligt. Jag vill lära mig så mycket som möjligt inför min nya uppgift, säger Gabriela.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.