Science Village satsar på nytt Science Center

12 november, 2018

Science Village-bolaget som äger marken mellan ESS och MAX IV i Brunnshög i Lund satsar nu på ett större Science Center. Centret kommer att bjuda in Lundabor och skåningar att utforska nya innovationer och vetenskapliga fenomen. Nu startar arkitekttävlingen för byggnaden och centret beräknas öppna sina dörrar 2024.

Det nya centret kommer att vara ett pedagogiskt fönster in mot ESS och MAX IV och kommer att förklara teknologierna och forskningen i de båda anläggningarna. Men centret kommer att erbjuda flera andra utställningar - målet är att visa upp vetenskaper och innovationer från Lund och Skåne. Science Centret på sina 5000 – 6000 kvm kommer även att presentera omfattande programverksamhet med anknytning till utställningarna.

”Ett Science Center i den här storleken kommer att kunna erbjuda något för alla, från experimentstationer för åttondeklassare till större temautställningar för en äldre publik. Men även evenemang i form av föreläsningsserier och vetenskapsshower” säger Peter Andersson, chef för Science Center-satsningen hos Science Village.

Arkitekttävlingen för byggnaden publicerades tidigare i veckan, nu väntar några veckors väntan tills alla arkitektkontor som vill vara med och tävla har lämnat in sin intresseanmälan. Sedan väljs fyra arkitektkontor ut att ta fram varsitt förslag. När förslagen lämnats in väljer juryn ut en vinnare, det är först efter detta som arkitektkontorens namn blir kända för juryn. Det vinnande förslaget blir underlag för den nya byggnaden, en process som tillsammans med annan projektering kan ta upp till två år innan spaden för det nya centret sätts i marken.

Läs mer i pressmeddelande från Science Village Scandinavia.