Lund tvåa i Cykelfrämjandets kommunvelometer

24 maj, 2018

Syftet med kommunvelometern är att kunna jämföra kommuners arbete med cykelfrämjande åtgärder. Lunds kommun, som länge arbetat med hållbara transporter, har de senaste åren varit med bland topplaceringarna i denna mätning. Totalt har Lund blivit årets cykelfrämjarkommun fyra gånger, senaste gången 2017. Det här året vann Uppsala och Lund fick en hedervärd andraplacering.

Med strategin LundaMats i ryggen har Lund länge haft möjlighet att arbeta både systematiskt och uthålligt med trafikinfrastrukturen. Cykeln som främsta transportmedel ska vara ett naturligt och möjligt val för lundaborna. En stor del av arbetet med cykling är årligt återkommande förbättringar. De stora kliven framåt sker oftast i projekt. Ett exempel på det senare är det nordsydliga cykelstråket, där kommunen provar en ny utformning för cykling i befintlig miljö. Ett annat exempel är kommunens olika Prova-på-aktiviteter.

- Det är bra att fler städer tar upp kampen om att vars Sveriges bästa cykelstad - det driver utvecklingen framåt. Vi är glada för att Lund fortsätter att vara en Sveriges bästa cykelstäder, men i år gratulerar vi Uppsala till vinsten, säger Emma Berginger, kommunalråd (MP) med ansvar för miljö och trafik.

Läs mer i pressmeddelande från Lunds kommun