Konsthantverk pågår i S:t Laurentiigatan

18 september, 2018

I S:t Laurentiigatan - nära Bredgatan och Allhelgonakyrkan - arbetar stensättaren Björn Annell i spårsträckningen. Noggrant sätter han stenarna i halvbågeförband och radförband.

Björn Annell är stensättare och arbetar nu med spårvägen i S:t Laurentiigatan.

Gatstenarna är återvunna från olika platser i Lund och ingen sten är exakt lik den andra. Alla stenar är av svensk granit.- Där bågen vänder i stensättningen ska du använda en lite större sten. Då får jag välja ut en som passar. Vanligtvis är en halvbåge cirka 60 centimeter och en helbåge ungefär 120 centimeter. Här i S:t Laurentiigatan är bågarna något större. Stensättning är inte en teknik som du inte lär sig i skolan. Jag har lärt mig av gamla gubbar! Egentligen tar det 3-4 år innan du är fullärd, säger Björn Annell.

Själv har Björn Annell hållit på i 20 år och han vet att man inte får ha bråttom när man sätter sten. En duktig stensättare måste öva mycket.
- Bågförbanden använde de alltid förr i tiden för hållbarhetens skull. Stenarna låser varandra, säger Björn Annell.Under hösten ska Björn och hans kollegor fortsätta att sätta gatsten i spåret fram till Clemenstorget. När stenen är satt ”paddas” den med en särskild maskin för att bli plan och ligga rätt. Mellan stenarna läggs grus med 2-4 millimeter stora stenar och betongkross. Titta ner i gatan nästa gång. Du vandrar på ett konstverk.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.