Gemensam lösning för busstrafiken på sjukhusområdet

13 december, 2018

En säkrare och tryggare resa till och från sjukhusområdet i Lund för både resenärer och bussförare. Det säkerställdes under diskussioner i veckan mellan Skånetrafiken, kommunen och Kommunal samt trafikföretaget Nettbuss. Nästa vecka kör hälften av bussarna runt Norra Kyrkogården istället för rakt genom området.

Från och med måndagen den 17 december kommer resenärer från Lund C som ska resa norrut till sjukhuset att få en ny tillfällig resväg. Resan går runt kyrkogården, längs Kävlingevägen och Baravägen. En tillfällig hållplats sätts upp bakom Sofiagrillen på Baravägen. Resande som kommer norrifrån mot Lund C påverkas inte.

På mötet deltog kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö, Skånetrafiken, Lunds Kommun, Fackförbundet Kommunal samt trafikföretaget Nettbuss. Den nya lösningen med att bara köra igenom sjukhusområdet på ena hållet görs både för att värna om förarnas arbetsmiljö och av hänsyn till tidsplanen för spårvagnsbygget.
– Vi sätter alltid säkerheten främst och är nöjda med att vi nu har hittat ett upplägg som alla tycker är den bästa möjliga utifrån förutsättningarna. Vi hoppas på resenärernas förståelse för den tillfälliga hållplatsen som vi räknar med ska återställas till sommaren, säger Mikael Rosengren.

Den nya rutten gäller bussar som passerar sjukhusområdet undantaget linje 3 som enbart kommer att passera sjukhuset på väg mot Lunds C och linje 123.

Skånetrafiken rekommenderar att resenärerna söker sin resa i appen eller på hemsidan för att se hur den påverkas av den tillfälliga omläggningen. Skånetrafikens webbplats

Här kan du läsa mer om busstrafiken i sjukhusområdet på Skånetrafikens webbplats.

Karta som visar körvägen för busslinje 3.

Karta som visar körvägen för busslinje 123.

Karta som visar körvägen för linje 2, 4, 6, 9, 20, 126, 137, 139, 159, 160, 165, 166, 169, SkE 2 samt SkE 5.