Din resa börjar när du bestämmer dig

23 september, 2018

När du står och väntar på spårvagnen ska du varken frysa eller bli blöt. Väderskydden ska skydda dig från regn och rusk så att du torrskodd kan resa dit du vill.

Magnus Lindhe är delprojektledare för kundmöte på Skånetrafiken.

Mycket av det vi använder eller passerar i staden tänker vi inte på. Gångvägen till busshållplatsen är på plats, likaså väderskyddet och papperskorgen. Men bakom allt detta står personer inom bland annat Lunds kommun och Skånetrafiken som har tänkt till för att få din resa att fungera från A till B.

Magnus Lindhe är delprojektledare för kundmöte på Skånetrafiken. Han är en av dem som just nu arbetar med spårvägens väderskydd till de nio hållplatserna.
- Din resa börjar egentligen redan när du bestämmer dig vart du vill åka. Du söker resa i appen, köper biljett och ska sedan ta dig till hållplatsen. Finns det en gång- och cykelväg till hållplatsen? Är den ordentligt upplyst så att du kan känna dig säker? Finns det papperskorgar och möjlighet att sätta sig ner och vila? Det är en massa saker som vi tittar på för att skapa en god helhet, säger Magnus Lindhe.

Frågan Magnus Lindhe och hans kollegor ställer sig är vad resenären behöver för att det ska bli en smidig resa. Den största utmaningen är att det inte finns någon specifik grupp av resenärer. Alla har olika önskemål och behov. Tillgänglighet även för personer med funktionsnedsättning är dock det viktigaste.

När det gäller spårvägens väderskydd så ska funktion kombineras med design. Dessutom behöver väderskydden följa Skånetrafikens och Lunds kommuns varumärkesstrategi. Tydlighet är viktigt för resenären. Du ska se att du reser med Skånetrafiken i Lunds kommun.

Spårvägens väderskydd ska byggas av fyra meter långa moduler som kan kombineras och byggas ut efter behov. Väderskydden ska först och främst skydda mot regn och vind och här analyserar Magnus Lindhe och hans kollegor de bästa dimensionerna för höjd och djup. Ett väderskydd ska kännas rymligt utan att släppa in kalla vindar. Det måste också vara enkelt att ta sig in och ut i spårvagnen. Spårvägens hållplatser värms upp av lågtempererad restvärme från forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Detta gör att det inte blir någon snö eller slask vintertid.

På Clemenstorgets och sjukhusets hållplatser ska det finnas digitala informationsskärmar i taket. Övriga hållplatser är förberedda för informationsskärmar, men alla hållplatser får informationsskåp med touch-skärm. Synlig från 80 meters håll ska det stå digitala skyltar med nedräkning till nästa spårvagn.

- Det är det danska företaget Veksö som tillverkar spårvägens väderskydd. Allt material är anpassat efter nordiskt klimat och skydden ska ha gröna sedumtak där det växer fetknopp. Designen är öppen och luftig i ljus nordisk stil. Bänkar och tak är av trä och använder naturmaterial, säger Magnus Lindhe.

I slutet av året provmonteras det första väderskyddet på spårvägshållplatsen Solbjer i södra Brunnshög. Då kan intresserade komma och titta. Mer information om detta kommer senare.

På Clemenstorgets och sjukhusets hållplatser ska det finnas digitala informationsskärmar i taket. Övriga hållplatser är förberedda för informationsskärmar, men alla hållplatser får informationsskåp med touch-skärm, berättar Magnus Lindhe.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.