Trädflytten går enligt plan

20 mars, 2017

- Allt har gått som planerat, säger en nöjd parkintendent i Lunds kommun, Lars Brobeck.

Här lyfts en av de två lindarna som får en ny växtplats på Brunnshög. Foto: Jurate Paulsson

 

Idag började flytten av de aktuella träden på Clemenstorget. Det är sex plataner och två lindar som nu ger plats till den kommande spårvagnshållplatsen, Lund C. 

- När vi öppnade marken runt träden så visade det sig att rotsystemet var förvånansvärt samlat. Det bådar gott för trädens etablering på den nya växtplatsen i Vindarnas park, berättar Lars Brobeck. 

Träden flyttas ett och ett och idag hanns det med flytt av fyra utav de åtta träden. Flyttarbetet fortsätter vidare imorgon, tisdag, och eventuellt även på onsdag (20-21 mars). 

Väl på Brunnshög ska Clemenstorgets träd få en ny luftig jord som innehåller pimpsten. Det ökar upptagningsförmågan och stimulerar bildandet av nya rötter, som i sin tur är viktigt för fotosyntesen. Träden ska också bindas upp för att få en bättre balans och klara blåsten. Och så ska de vattnas rikligt och ofta. 

- Flytten är komplicerad, men förutsättningarna är goda, konstaterar parkintendenten. - Det är en unik händelse och ett projekt som jag märker engagerar alla de inblandade.

Se bilder:

Mer bilder från trädflytten finns på vår Facebooksida: facebook.com/sparvaglund.

Läs mer om trädflytten via länkarna nedan:


Nu flyttas åtta av Clemenstorgets träd till Brunnshög

Flytt av Clemenstorgets träd framflyttad till v. 12