Testa en el-cykel gratis och tävla om Lunds cykelvänligaste arbetsplats

13 november, 2017
Bild för - P4S_6723.jpg

Att ställa bilen och istället cykla, gå eller ta bussen – det är ibland lättare sagt än gjort. Vi vet att det är bättre för miljön och hälsan om vi promenerar till buss och tåg eller cyklar. Trots detta tycker många att bilen är bekvämare och det är svårt att bryta gamla vanor.

Karolina Wallberg och Lisa During vill uppmuntra oss att göra hållbara val i vardagen. De jobbar med något som heter Mobility Management i Lunds kommun och det handlar om att underlätta för Lundaborna att välja att resa kollektivt, cykla och gå.

- I somras startade Lunds kommuns och Skånetrafikens erbjudande om att prova nya resvanor. Vi vänder oss till arbetspendlare som bor eller arbetar i Lund och låter dem prova en elcykel under tre veckor eller att resa kollektivt i två veckor. Vi riktar oss främst till dem som vill testa att ställa bilen hemma och anta utmaningen att upptäcka fördelarna med de hållbara resalternativen, säger Lisa During.

 

Karolina Wallberg och Lisa During jobbar med Mobility Management i Lunds kommun.

 Lisa During och Karolina Wallberg talar om livsresor. Vi tar oss inte bara från A till B. I vardagen ska vi skjutsa barn, handla mat, transportera saker och besöka vänner. Att passa kollektivtrafikens tider kan vara svårt när vi har ett livspussel att lägga. Ibland har vi dock behållit vanan att använda bilen när livet har förändrats och vi inte behöver den lika mycket längre.

 

Under livets gång har vi olika behov av att transportera oss. Ibland har vi svårt att bryta en vana vid ett transportmedel som vi inte längre behöver.

Spårvägen kommer att gå genom gräs under större delen av sträckningen. Det blir ett grönt stråk genom Lund, med cykel- och gångvägar på båda sidor. Lund blir en grönare stad med mer plats för människor och cyklar och mindre plats för bilar. Cykel och kollektivtrafik har alltid prioriterats i Lund, men med en stad som förtätas och får fler invånare blir det allt mindre plats för biltrafik.
- Det finns många sorters cyklar, förutom den vanliga med två hjul som vi oftast ser framför oss. Lådcykeln fungerar fint för att skjutsa små barn eller transportera matkassar, tre-hjuliga cyklar finns för dem som vill ha bättre balans, säger Lisa.

 

Det finns många olika sorters cyklar i dag. Lådcyklar kan vara praktiska vid transport. Cykelkärror fungerar bra när vi ska cykla med små barn.

Varför är hållbara transporter viktigt? Vi är ständigt i rörelse: Vi blir fler som flyttar in, fler som jobbpendlar, fler som vill etablera sin verksamhet här. När fler och fler samsas om samma utrymme på gator och torg måste vi lära oss att resa smartare. Hållbara transportalternativ tar mindre plats och får fler att transportera sig utan trängsel. Det blir en trevligare och mer levande stadsmiljö.

 

Stadsmiljön blir mer levande med fler cyklar och färre bilar.

- Elcykeln underlättar trampandet i upp till 25 kilometer per timme samt hjälper till vid start, motvind och uppförsbackar. Det blir helt enkelt lättare att cykla. Projektet med utlåning av elcyklar och två veckors gratis kollektivtrafik pågår till december 2018. Eftersom det är många som är intresserade kan det dröja lite innan du blir kontaktad. Under våren ska vi också arrangera prova-på-dagar för dem som är nyfikna och vill prova hur en elcykel fungerar, säger Karolina.

 

Vill din arbetsplats bli Lunds cykelvänligaste?

 

I studentboendet Magasinet har AF bostäder byggt ett stort cykelgarage.

Lisa och Karolina driver också ett annat roligt projekt. Under hösten 2017 startar tävlingen "Cykelvänlig arbetsplats". Det är en utmärkelse för arbetsplatser i Lund som gör det lätt för sina anställda att välja cykeln till och från arbetet och i tjänsten.

Tävlingen är öppen för alla arbetsplatser i Lunds kommun och det är kostnadsfritt att vara med. Utmärkelsen består av tre nivåer, från en till tre stjärnor. Det finns också möjlighet att ange egna åtgärder. Det går bra att anmäla sitt företag under hela året. Tävlingsformuläret publiceras på spårväglund.se under våren 2018. Utöver utmärkelsen "Lunds cykelvänligaste arbetsplats" kommer en jury att utse "Årets cykelidé", för initiativ som är extra bra och kreativa.

 

Blå cyklar...

 

rosa cyklar...

 

och cyklar i regnbågens färger, här vi cykelparkeringen vid Clemenstorget.

- Vi tror att företagen kan vinna mycket på att uppmuntra sin personal att cykla mer. Det är snabbt och enkelt, personalen slipper hamna i bilköer och kommer i tid. Dessutom är cykling främjande för hälsan. Det är klart att de som har långt till jobbet behöver ta bil eller åka kollektivt, men mycket roligt och bra kan göras genom att underlätta för dem som vill och kan cykla. Förstapriset i tävlingen är äran och att få stoltsera som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller en arbetsplats med bästa cykelidén. Dessutom utlovas fin publicitet och uppmärksamhet, säger Karolina.

- Läs mer om nya resvanor och om tävlingen ”Cykelvänlig arbetsplats”: http://www.sparvaglund.se/nya-resvanor/

Foto: Kristina Strand Larsson.