"Tårna" har lämnat Clemenstorget

8 juni, 2017

Det krävdes tre försök, men till sist kunde skulpturen "Eos den rosenfingrade", i folkmun även kallad för "Tårna", lyftas från sin plats på Clemenstorget.

Skulpturen "Eos den rosenfingrade" tas nu omhand av Lunds konsthall i väntan på sin nya placering i Lunds offentliga rum. Foto: Ulrika Liljeström.

 

Det var inte lätt att få upp den flera ton tunga skulpturen av portugisisk marmor. Det fanns bara handritade skisser på dess montering och det man kunde konstatera på plats var att kärleksgudinnan Eos, som skulpturen föreställer, satt riktigt fast och inte ville lämna piedestalen vid Clemenstorgets fontän.

Många av torgbesökarna kom förbi med tips och råd till flyttpersonalen, men inga tekniker kunde hjälpa. Statyn skulle lyftas varsamt, utan att riskera spänningar i stenen, och det var först vid tredje försöket som man kunde lyfta upp stenblocken på en lastbil.

Konstnären Staffan Nihlén inviger sin skulptur på Clemenstorget den 5 april, 2003. Foto: Thomas Löfqvist/Bilder i Syd.

 

"Eos den rosenfingrade" skapades av konstnären Staffan Nihlén och invigdes på Clemenstorget den 5 april, 2003. Enligt Nihlén själv, föreställer den Eos - morgonrodnadens gudinna som kommer med dagen. Eos kör över himlen med sin vagn och statyn symboliserar därmed rörelse.

Platsen på Clemenstorget där skulpturen har stått förbereds nu vidare för byggandet av spårvagnshållplatsen Lund C. Tidigare i våras flyttades åtta av torgets träd till Brunnshög; nu flyttades skulpturen. I början av augusti kommer pilträdet att fällas och fontänen kommer att rivas. Därefter börjar markarbetet.

"Eos den rosenfingrade" tas nu omhand av Lunds konsthall. Skulpturen kommer att placeras ut i det offentliga rummet igen när man har hittat en ny lämplig plats.