Nu gjuter vi balkar till spåret

15 november, 2017
Bild för - P4S_7170.jpg

I dag, tisdagen den 15 november, startar den första gjutningen av betongbalkarna till spårvägen. Under förmiddagen justerades spåret och en kontroll gjordes inför gjutningen.

Den första betongbilen är på plats vid Brunnshögsgatan och betongen sprutas ner i de gula formarna till betongbalkarna.
- Betongen är vibbfri, vilket betyder att den inte behöver vibrera för att luftbubblorna ska försvinna. Vibbfri betong är lösare än annan betong. Att vibrera betongen hade inte fungerat här eftersom rälen då skulle slås ur läge, säger Erik Hellqvist, platschef för best-arbeten på Skanska.

 

Erik Hellqvist är platschef för best-arbeten på Skanska och arbetar med gjutningen av balkarna till spårvägen.

Nu fylls betongkorgarna snabbt upp med betong. Allt sker i ett svep. I dag gjuts den högra sidan av spåret. När den högra sidan är färdig fortsätter gjutningen av den vänstra. Hela etappen vid Brunnshögsgatan ska bli klar före jul. Åtta gjutdagar, två gånger i veckan är målet.

 

Jiggarna används för att rälen ska ha ett exakt läge.

- I morgon kan vi demontera jiggarna, upphängningsanordningen som rälen hänger i. Jiggarna används för att rälen ska få ett exakt läge och kan tas bort när betongen har bränt och är fast. Då flyttas jiggarna för att användas på nästa ställe, säger Erik.

 

Gjutningen sker snabbt och i ett svep. Först gjuts den högra sidan av spåret, därefter den vänstra.

 

Spårvägen i Lund byggs med längsgående balkar. Balkarna fixerar spåret och fördelar vikten. Långsgående balkar ger det möjligt att plantera gräs i spåret, något som ska ske längs stora delar av sträckningen.

Foto: Kristina Strand Larsson.